* Bridgen: enkel voor senioren (?)

Bridge enkel voor senioren: een vraag of een statement ?

Waarschijnlijk is het beide.

Een statement?
Bekijk maar eens een foto van de leden van een bridgeclub, en maak een schatting van hun gemiddelde leeftijd: je hebt je goeie bril niet op als je denkt dat hun gemiddelde leeftijd onder de 60 jaar ligt …
Dat bridge enkel wordt gespeeld door senioren is overdreven, maar dat bridgers voor de overgrote meerderheid senioren zijn, is wel degelijk een statement.

Een vraag?
Op de vraag of bridgen enkel bedoeld is voor senioren is het antwoord “neen”, maar in de praktijk is het antwoord dikwijls “ja” …
Het kan ook niet anders: een bridgedrive duurt +/- 4 uur (voorbereiding en “after-bridge” inbegrepen) en wordt ofwel in de namiddag of ’s avonds georganiseerd: veel volwassenen met een voltijdse job kunnen dergelijke periodes niet in hun dagdagelijkse activiteiten inpassen, “tijdsgebrek” is dan ook een veel gehoorde reden waarom volwassenen niet starten met bridgen.
In Nederland is het bijna “normaal” dat elke nieuwe gepensioneerde start met het volgen van bridge initiatie lessen: dat is één van de (hoofd)reden waarom er in Nederland méér dan 100.000 bridgers zijn, in Vlaanderen zijn er waarschijnlijk geen 10.000 …
Zou het geen mooi objectief zijn om ook in Vlaanderen alle nieuwe gepensioneerden warm te maken voor een bridgecursus …?

Bridgen vooral voor senioren: een probleem?

In een bridgeclub in Lier werd enkele jaren geleden aan een lid als verjaardagsattentie een bosje rozen gegeven : dat ‘bosje’ had wel wat centjes gekost, want voor elk levensjaar was er één roos, het bosje bevatte 90 rozen.
Stel dat je start met bridgen op de dag van je pensionering, en dat je die hobby meer dan 25 jaar lang kunt beoefenen, is dat dan OK ? Ken je veel hobby’s die je meer dan 20 jaar kunt beoefenen ? Voor turnen ken ik alvast het antwoord …
Zich vooral concentreren op de senioren bij de werving van nieuwe bridgers is dan ook geen probleem, wel integendeel; en het potentieel is groot, en wordt nog groter, want we worden allemaal ouder.

Bridgen promoten bij de jeugd?

In Nederland wordt in sommige scholen bridge les gegeven: dat is niet zo verwonderlijk, want via het bridgen leert men spelenderwijs logisch denken, analyseren, deduceren, enz …
Er zijn in Vlaanderen een aantal initiatieven geweest om het bridgen te promoten bij de jeugd, alleen zijn de resultaten daarvan niet echt denderend, en dat is ook te begrijpen als men weet dat die jonge bridgers nadien weinig soortgenootjes zullen vinden met wie ze hun nieuwe hobby kunnen beoefenen.
Een uitzondering dient waarschijnlijk gemaakt voor de steden met grote studentenpopulaties, daar is er een grotere kans om het bridgen succesvol te introduceren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *