* Computergiften’ ….?

Weer een situatie waarbij je 4♠ hebt geboden, met een mooie fit, dus 8 troeven samen, maar het blijkt dat de troeven 5-0 tegen zitten: je gaat 1 down, je bent boos, want de reden is natuurlijk dat die 5-0 tegenzit volledig te wijten is aan het feit dat de spellen met de computer ‘gestoken’ zijn …

Iemand merkt op dat die giften niet ‘gestoken’ werden, maar dat de machine die kaarten heeft verdeeld op basis van een ‘random verdeling’ van 52 speelkaarten in 4 pakjes van 13 kaarten elk … Wie gelooft die onzin ?

Een ongelovige Tomas uit Lier heeft dan ook de moeite genomen om zich aan zijn pécétje te zetten en 1.568 handen in zijn PC in te voeren: allemaal handen die in 14 opeenvolgende drives werden gespeeld in dezelfde club. (tel zelf maar uit: 14 x 28 x 4)
Nadien heeft die ongelovige alle 1.568 handen gerangschikt volgens hun verdeling (4-3-3-3, 7-3-2-1, 6-6-2-0, enz.. )
Wat bleek: de percentages van de verdelingen van die handen in die club blijken perfect te kloppen met de percentages die men theoretisch kan verwachten .

Sindsdien is onze ongelovige Thomas geen ‘ongelovige’ meer, maar hij is nog steeds even erg ontgoocheld als blijkt dat de troeven weer eens 5-1 tegen zitten …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *